TJÄNSTER

TJÄNSTER

Våga Välja erbjuder föreläsningar på flera olika ämnen, men med utgångspunkt i sexuellt våld och utsatthet. Konsekvenserna av sexuellt våld är stora och innebär ofta långvarig psykisk ohälsa, varför just psykisk ohälsa också är ett viktigt ämne att fokusera på. Nedan beskrivs några olika typer av föreläsningar som Våga Välja erbjuder, men vi skräddarsyr alltid efter ert behov och er förfrågan. Klicka på “kontakta mig” om du vill veta mer och diskutera olika upplägg!

#metoo – om sexuellt våld, utsatthet och samtycke

Under en föreläsning om sexuellt våld berättar jag om vad sexuella övergrepp egentligen är, lagtextens definition och vad det innebär i verkligheten. Jag berättar om hur ett övergrepp kan se ut och gå till, samt hur processen kan se ut efter ett övergrepp; vad innebär det att anmäla, vad innebär det att inte anmäla, vilken betydelse har den nya samtyckeslagen för processen efter en anmälan? Varför har jag blivit utsatt för så många övergrepp, och är det vanligt? Hur viktigt är egentligen bemötandet efter ett övergrepp? Vad önskar jag att jag fått höra från skolpersonal och andra viktiga vuxna när jag var liten? Innehållet kan sammanfattas i följande punkter:

 • Vad är sexuella övergrepp?
 • Rättsprocessen / traumaprocessen
 • Samtycke och samtyckeslagen
 • Bemötande från myndigheter och omgivning
 • Tecken på övergrepp hos barn och ungdomar
 • Hur omgivningen kan reagera och agera vid misstanke
 • Hur vi kan skapa förändring

Föreläsningen är 1-1,5 timme lång. Passar både ungdomar (från 13 år) och vuxna. Skräddarsys vid förfrågan.

Våga välja att prata om psykisk ohälsa

Jag har under hela mitt liv levt med psykisk ohälsa, både min egen och personer i min närhets psykiska ohälsa. Jag lider av PTSD och ångestsyndrom, och drabbas i perioder av depression och suicidtankar. Under föreläsningen förklarar jag olika former av psykisk ohälsa och hur det är att kämpa med och leva med psykisk ohälsa. Undersökningar visar att barn och unga mår allt sämre. Under 2016 avled 1129 personer till följd av självmord, varav två tredjedelar av de avlidna var män. Vad beror detta på? Hur kan vi förändra? Föreläsningens innehåll kan sammanfattas i följande punkter:

 • Olika former av psykisk ohälsa
 • Statistik
 • Leva med psykisk ohälsa
 • Riskfaktorer och friskfaktorer
 • Stöd och hjälp

Föreläsningen är 1-1,5 timme lång. Passar både ungdomar (från 13 år) och vuxna. Skräddarsys vid förfrågan.

Workshops

Våga Välja erbjuder även workshops på ovanstående ämnen. Skicka förfrågan för mer information!

Samarbeten

Våga Välja samarbetar mycket med Briljanta tillsammans och vi arrangerar både event och håller föreläsningar tillsammans. Vi står bland annat bakom #metoo-manifestationen i Kalmar hösten 2017 samt jämställdhetsfestivalen Queens of Kalmar i mars 2018. Vi arbetar aktivt med att främja jämställdhet och jämlikhet i Kalmar län i synnerhet, men även i övriga Sverige!

Tillsammans föreläser vi om jämställdhetsfrågor, feminism, genus, HBTQ-frågor och sexuellt våld. Kontakta mig om ni är intresserade av en föreläsning med oss båda.

Vill du eller din organisation boka en föreläsning?

Skicka en förfrågan så återkommer jag med mer information.